Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovní úlohy o pohybu a společné práci PL

18. 3. 2016

Slovní úlohy o společné práci a výkonu strojů

 

  1. Dva chlapci sekají zahradu motorovými sekačkami. První z nich by zahradu posekal za 3 hodiny a druhý za 2 hodiny. Za jak dlouho by posekali zahradu společně?
  2. Objednaný počet zákusků připraví první cukrář za 6 hodin, druhý za 4 a nejzkušenější za 3 hodiny. Za jak dlouho by připravili zakázku všichni tři dohromady?
  3. Jeden malíř by vymaloval školu za 16 dní, druhý za 12 dní a třetí za 10 dní. Bude škola vymalována za 4 dny, budou-li pracovat společně?
  4. Jedním čerpadlem se bazén napustí za 12 hodin, druhým za 9 hodin a třetím za 18 hodin. Za jak dlouho se naplní bazén do poloviny svého objemu?(za jak dlouho celý?)
  5. Jedním ventilem se bazén vypustí za 6 hodin, druhým za 5 hodin. Bazén se má vypouštět pouze dvě hodiny a je třeba přidat třetí ventil. Za jak dlouho by se bazén vypustil jenom třetím ventilem?
  6. Jedna kotelna vytápí dvě různé budovy. Kdyby vytápěla pouze první budovu, stačí zásoba paliva na 24 dní. Bude-li se vytápět jen druhá budova, satčí palivo na 16 dní. Jak dlouho vydrží zásoba paliva, když se budou vytápět obě budovy, ale druhá budova se začně vytápět o 4 dny později?

Slovní úlohy o pohybu

  1. Z Luhačovic a z Hradce, které jsou vzdáleny 240 km, vyjely ve stejný čas proti sobě dva osobní automobily. Auto z Luhačovic jelo průměrnou rychlostí 90 km/h a obě auta se setkala po hodině a půl jízdy. Vypočti průměrnou rychlost auta jedoucího z Hradce a vzdálenost místa setkání od Hradce.
  2. Z Děčína a Ústí, které jsou od sebe vzdáleny 24 km, vyjeli proti sobě dva cyklisté. Cyklista z Děčína jel průměrnou rychlostí 28 km/h a vyjel o 12 minut později než cyklista z Ústí, který jel průměrnou rychlostí 20 km/h. Za jak dlouho se potkají a kolik km ujede každý z nich? (vzdálenosti zapiš pomocí smíšeného čísla)
  3. Honza vyšel z domu do školy v 7,00 hodin, průměrnou rychlostí 4 km/h. jeho starší bratr Petr si všiml, že si zapomněl svačinu doma a vyběhl za ním za pět minut rychlostí 6 km/h. Za jak dlouho dostihne Honzu a jak daleko od domu?
  4. Parník pluje mezi dvěma přístavy, cesta tam a zpět mu trvá 2 hodiny. Po proudu pluje rychlostí 18 km/h a proti proudu rychlostí 14 km/h. Jaká je vzdálenost mezi oběma přístavy?
  5. Mezi vesnicemi je vzdálenost 9 000 metrů. Cyklista s větrem v zádech jede rychlostí 30 km/h a proti větru rychlostí 15 km/h. Vypočti:
  1. Rychlost větru
  2. Rychlost cyklisty za bezvětří
  3. Za jak dlouho dojede z jedné vesnice do druhé po větru a proti větru